Saturday, March 29, 2014

Turnitin Tu Apa?

بسم الله الرحمن الرحيم

Pernah dengar tak pasal Turnitin? Siapa-siapa tak pernah dengar meh ayie nak cerita cket berdasarkan pengalaman dan apa yang ayie tau la kan. Maaf kalau ayie terbagi info salah tau.. Sebelum tu, kalau nak tengok rupa web Turnitin tu boleh kilk sini ye. Turnitin ni adalah satu web yang boleh detact plagiarism. Bahasa mudahnya, mana-mana tugasan yang pensyarah bagi then kita hantar kat web Turnitin ni dia akan detact sama ada kerja kita tu memang hasil kerja sendiri atau kita copy & paste je, haha Bagus tak web ni? Habis la siapa-siapa yang kerjanya tu asyik nak 'mengopy pasta' je kan..hik8

Ayie diperkenalkan dengan Turnitin masa ayie semester 3. Masa tu tak tau pun apa benda tu. Sekali hantar assigment tu diiiaaaa...hahaha lebih 30%! Syarat Turnitin ni kena bawah 30%. Kalau lagi rendah maknanya lagi kurang la kita buat kerja copy&paste ni. So selepas kejadian itu, dan selepas ayie mengetahui tentang kewujudan web ni ayie lebih berhati-hati dalam mengambil sebarang maklumat di internet atau di mana-mana pengkalan data. Kalau tak sia-sia je nanti pensyarah reject kerja ayie, huhu 

Dan untuk semester ni, sekali lagi pensyarah mintak hantar assigment melalui Turnitin. Behempas pulas ayie siapkan seminggu ni. Paling kritikal malam tadi ayie tak tidur langsung sampai la lepas Subuh baru tidur.Nak siapkan assigment. Tajuk yang ayie pilih adalah Ontology of Love..=)


Ni la hasilnya. Alhamdulillah.. Ayie dapat 2%. Maknanya ok la tu. Kurang plagiarism la. Masa nak hantar tu perasaan rasa macam nak ambik result. Yela, kalau lebih 30% nanti kena buat lain lagi. Kan da rugi masa kat situ.. Tips yang ayie boleh bagi, kalau nak copy&paste tu bukan tak boleh tapi janganla ambik sebijik-bijik. Kita jadikan rujukan da la. Ayat tu pandai-pandai la karang, kalih-kalih mana yang patut. Haa..tu la caranya. Siapa-siapa yang berminat nak tau lebih lagi or mana-mana students yang nak buat Turnitin ni tapi tak tau or tak reti cara macam mana, Inysaallah mana-mana yang ayie tau ayie share la kan..Insyaallah.

p/s: Jauhi 'kopi & pasta' =)

11 comments:

  1. Assalammualaikum dear.. zara ni bukan student tp pkongsian ni sgt menarik pbacaan zara.. seriously ! Zara pun bru tau ada web mcm ni.. ada nya web ni, kita akan lbh bkerja keras. Usaha atas titik peluh sdiri pasti lbh bharga dr aktiviti kopi & pasta ni kan ??? Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam zara, btl2..bile wt keje sniri baru la rasa nikmatnya hasil kerje tu nnt,lgpun kalau copy&paste je kite xpham pun ape keje kte wt tu, ayie pun cuba perbaiki mana yg ptot.. =)

      Delete
  2. Rupanya ada web anti plagiat yer... Nasib la dah grad... Haha :)

    ReplyDelete
  3. laa ade web boleh detect kerja asgmnt ori atau x eh..anis xtau plak.. bnde baru tau nie..heheh... nsib baik dh grad,,hee peacee... kena lebih kerja keras ye ayie.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tau xpe,mmg keje keras la ayie..=)

      Delete
  4. HAahaha... canggih teknologi internet zaman sekarang...siap ada anti plagiat website... bagus jugak tu... baru student buat sendiri assignment dan lebih kualiti kan? (mesti ada yang marah statement saya ni hahaha)... btw... baguslah dapat 2%... menunjukkan you have the credibility to write your own article based on other information or sources.. :D
    All the best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl2!bru ayie tau ayie mampu sbnarnye wt artkel sniri xpyah copy paste bgai,lgpn b'tambah ayie pham + dpt bnyak ilmu =)

      Delete
  5. salam. macam mana ya saya nak buat turnitin ni?

    ReplyDelete