Tuesday, November 8, 2016

Temuduga Part 4

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Semalam (7/11/2016) ayie ada interview di sebuah syarikat di Kamunting, untuk position kerani. Setelah 6 bulan takde dipanggil mana-mana untuk interview, semalam buat kali pertamanya ayie dipanggil, hoho Santai-santai je interview nya. Dia nak dengar banyak pasal working experience ayie. Tu je. Selebihnya ada la di tanya pasal syarikat sikit-sikit. 

Tapi yang special nya, lepas interview semua orang di beri sekeping kertas A4 dan tulis 5 sebab kenapa syarikat harus ambil awak bekerja. Glupp! Ayie tak pernah lagi attend interview yang macam ni. First experience! Jadi ayie share la sedikit point nya ye. Ayat lengkap pandai-pandai la korang goreng okey?

 1) Sanggup belajar benda baru

 2) Mampu bekerja secara berpasukan

 3) Komited dengan kerja

 4) Patuh arahan

 5) Sukakan cabaran

Kesemua di atas ayie tak tipu tau, hahah Huraian sikit-sikit tu pandai-pandai la olah ye. Segan nak share, hihi

Nak tau tak, satu-satunya kerja yang ayie pernah kerja tapi takde langsung apa-apa interview adalah kerja sekarang ni, guru tadika hihi Alhamdulillah di permudahkan. Kan bagus kalau semua kerja yang ayie mohon takde interview macam ni, hahah Doakan ayie semoga dipermudahkan untuk position ni ye, amiin..

Nampak tak tajuk temuduga part 4? Mesti ada part 1-3 kan? Meh ayie share, heheh

Tuesday, November 1, 2016

Buku Koleksi Kisah Tauladan

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Harini kemas-kemas sikit, terjumpa pulak buku lain. Kalau haritu jumpa buku Koleksi Puisi Jiwang, harini terjumpa pulak buku koleksi kisah tauladan. Dulu masa tahun 2007-2008 macam tu, surat khabar mingguan Malaysia ada ruangan kisah tauladan, ada koleksi kata-kata hikmah. Punya la rajin ayie simpan, gunting, tampal elok-elok dalam buku ni. Haaiii laa, awat la dulu rajin sangat wat benda-benda gitu ye, tak study ke ape ayie oii.. T__T

Tapi tu la, kalau dah minat kan. Minat + rajin. Macam sekarang minat saja tapi tak rajin, tak jadi jugak apa pun, kan..hahah 


Tuddiiaaaa..siap balut dengan kertas coklat cadbury! Gigih nya lahaaii ayie ni dulu. Dulu sekolah naik bas awam. Kat Taiping ni panggil bas merah. Balik sekolah sementara tunggu bas sempat singgah kedai uncle cina ni beli coklat cadbury. Semata-mata sebab nak kertas pembalut coklat ni nak balut buku, hahah Dulu satu 10 sen kalau tak silap. Nampak tak, tak sempat habis kan balut. Sebab coklat tu mahal pulak lepas tu, hahah Budak sekolah kan, mana nak ada simpanan yang banyak. Takat tu je la ayie balut.


Ada jugak terselit puisi dalam buku ni. Tapi ayie hias-hias sikit bagi lawa, haha Rajin betul kan. 


Ni antara koleksi kata hikmah


Dalam banyak-banyak cerita, ayie paling suka cerita ni. Ada selit percintaan, tapi banyak pengajaran. 

Agak-agak takpe ke kalau ayie share cerita-cerita ni dekat blog? Sebab tak tau nak quote siapa. Takpe eh share je cerita? Kang tak pasal kena saman.. Tapi best cerita-cerita yang ada ni..

Thursday, October 20, 2016

Cara Tackle Hati Kanak-kanak

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Sedar tak sedar 6 bulan dah ayie berkhidmat dengan tadika ni. Macam-macam pengalaman ada. Bukan senang ayie nak tackle hati anak-anak tadika ni masa awal-awal dulu. Sampai sekarang pun masih ada beberapa hal yang bagi ayie masih gagal ayie buat. Anak-anak dah terbiasa 4 bulan dengan cikgu sebelum ni, tetiba nak dapat pulak cikgu baru. Mesti diaorang pun ambik masa nak sesuai kan diri kan.. Antara beberapa cara yang ayie buat dan bagi ayie cara ni berjaya buat ayie tackle hati anak-anak 4 tahun di bawah jagaan ayie.

1) Pujian
    Jangan kata kanak-kanak, kita yang dewasa ni pun suka pujian kan? Masa ayie awal-awal pegang kelas ni dulu, sorang anak soleh ni memang tak mau buat kerja apa langsung. Tapi ayie dapat detect dia suka mewarna dan dia mewarna cantik. Cantik bagi tahap umur 4 tahun la. Warna tak keluar garisan. Pandai warna ikut objek. Contoh nya daun hijau, awan biru. Jadi nya ayie try puji dia. Selalu puji. Cakap dia pandai buat kerja, dia mewarna cantik. Sampai satu tahap dia dah suka buat kerja. 

Alhamdulillah. Bagi ayie ni satu kejayaan. Bukan dia sorang je ayie puji ye, setiap anak-anak yang elok perangai, rajin buat kerja semua ayie puji. Kira macam nak rangsang diaorang supaya lebih rajin dan mahu buat kerja. Lagi satu nak bagi diaorang keyakinan yang dioarang pandai buat kerja, kerja diaorang cantik. Tapi yang masalah sekarang ni, anak soleh ni pandai da menjawab. Bila ayie puji "Pandainya Muhammad buat kerja.." Tau dia balas apa? "Saya memang pandai pun!" T__T <takpe lah nak..asalkan awak mahu buat kerja, awak memang pandai sayang>

2) 10 Markah
     Anak-anak ni memang suka dapat markah banyak. Padahal tak wujud pun 10 markah tu. Maksud ayie takde tertera pun 10 markah tu dekat whiteboard ke mana ke. Sekadar ayie sebut di bibir je. Contohnya, salah sorang anak soleh atau solehah ni boleh hafaz dengan baik surah terpilih. Ayie just sebut, "10 markah untuk Nur!" Ataupun diaorang boleh jawab soalan dengan betul, ayie bagi 10 markah. Sekadar sebut saja, tu pun da boleh buat anak-anak ni jeling rakan sebelah sebagai tanda "aku dapat 10 markah weh" hahah Kelakar tengok gelagat diaorang ni

3) Carta Bintang


    Ni contoh carta bintang anak-anak 4 tahun ayie. Awal-awal dulu ayie jenuh perah otak. Apa la nak buat nak ambik hati anak-anak ni bagi seronok belajar dengan ayie. Masa Ramadhan lepas datang idea ni. Jadi nya kita pi la kedai cari bahan apa yang sesuai nak buat carta ni. Ayie beli kertas hitam tu jenis yang keras. Tak tau la nama apa kertas jenis tu. Soft-board kot. Lepas tu beli kertas warna sikit nak hias-hias. Asalnya nak letak gambar diaorang dekat setiap column tu tapi anak-anak pemalu pulak nak bergambar sorang-sorang. Jadinya letak gambar mana yang sporting tu je la..hehe 

Bintang ni diaorang dapat bila diaorang behave, dengar cakap cikgu, rajin buat kerja, baca surah dengan tertib, lebih kurang gitu laa.. Diaorang sendiri yang akan tampal bintang tu. Sebab tu diaorang sangat excited bila tiba masa nak dapat bintang. Carta ni special sikit. Bukan hari-hari anak-anak akan dapat bintang. Mungkin seminggu atau 2 minggu sekali. Sebab ayie tak nak anak-anak cepat bosan kalau selalu sangat dapat bintang. Nanti anak-anak rasa macam senang-senang nya boleh dapat bintang. Alhamdulillah cara ni pun berjaya tackle hati anak-anak ni. 

4) Markah Berkumpulan


    Sesekali ayie kena mengajar 6 tahun. 6 tahun ni lagi banyak ragam. Maklum la diaorang da 'senior', hihi Jadi cara nak bagi diaorang duduk diam atau dengar cakap ayie bahagi diaorang 2 kumpulan. Pilih sendiri nama kumpulan. Masa diaorang pilih nama ni, ayie dalam hati cakap, takde nama lain ke nak oii.. Tapi takpe lah, cikgu ikutkan saja. Kumpulan yang behave, boleh jawab soalan, cikgu tambah markah. Yang mana tak behave, tak dengar cakap potong 1 markah. Banyak jugak manfaat dari cara ni tau. 

Antaranya, selit matematik. Bila tambah atau kena tolak markah kita suruh anak-anak ni kira. Secara tak langsung dapat jugak belajar math kan. Kemudian, sifat kerjasama. Anak-anak ni akan tegur ahli kumpulan dia supaya duduk diam, atau dengar cakap cikgu supaya markah diaorang tak hilang. Anak-anak akan lebih bersemangat nak buat yang terbaik sebab boleh dapat markah banyak.

5) Video
     Zaman teknologi ni macam-macam ada kan. Antara yang ayie buat bawak laptop bukak cerita atau video pelajaran. Alhamdulillah cara ni berjaya ayie tackle hati anak-anak 4 tahun. Diaorang memang sangat excited bila ayie bawak beg laptop. Padahal belum tentu dalam beg tu ada laptop, hahah Anak-anak cakap apa, "cikgu, belajar tak seronok, tengok video seronok!" Padahal diaorang tak tau, video tu pun cikgu selit jgak pelajaran, hihih Video ni pun bukan setiap hari ayie tunjuk. Seminggu sekali atau dua kali je sebab tak nak anak-anak cepat bosan.

6) Penghargaan
    Penghargaan ni tak semestinya dalam bentuk material. Kita melayan anak-anak bercerita pun diaorang dah suka. Layan kan saja cerita diaorang pergi zoo, ayah beli kan mainan baru, opah rotan tak dengar cakap. Diaorang akan sangat appreciate bila cikgu dengar segala cerita dan 'masalah' diaorang tu. Tergambar keceriaan kat wajah diaorang tu bila dapat bercerita. Sesekali ayie reward jugak diaorang dengan material tapi tak selalu. Ayie tak nak biasakan sangat. Lagi satu, anak-anak tadika ni ramai. Rasa tak adil pulak kalau 4 tahun je dapat sesuatu.

Ni saja lah sedikit sebanyak yang ayie kongsikan. Kerja dengan tadika ni kena extra kreatif sikit. Hari-hari kalau boleh nak dedah benda baru dengan anak-anak. Sebab tu kalau sesuatu benda ayie tak buat hari-hari. Tak nak diaorang jemu. In sha Allah mana yang baik tu boleh ambik sebagai rujukan. Kalau ada cara lain share la dengan ayie tau. In sha Allah sama-sama kita berikan yang terbaik untk anak-anak =)



Thursday, October 6, 2016

Chocolate Bouquet Surprise

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Semalam kan (5/10/2016) kite suprise kan orang! hihi Kite yang teruja tau. Tapi ni bukan lah kali pertama buat surprise. Sebelum-sebelum ni pun pernah buat birthday surprise. Bezanya ni first time buat surprise delivery bagai ni.

Entah macam mana idea tu datang last minit. Petang sebelum tu terdetik nak buat surprise bagai. Takde sempena apa-apa pun. Saja-saja bagi je nak happy kan orang, hihi So cari la kat FB service bouquet yang boleh delivery sekitar Teluk Intan. Sebab orang yang nak di surprise kan tu kerja di sana. PM la orang tu tanya boleh ke nak order harini untuk hantar esok. Sebab setengah tempat kena booking awal bagai. Dia cakap boleh dan ayie pun proceed la pilih bouquet mana yang berkenan di hati.

Ayie prefer coklat sebab boleh makan. Kalau bunga nanti lama-lama layu. So ayie request nak coklat saja tak mau belon. Sebab ada yang pakej belon or kek macam tu. Free kad dan harga sekali delivery. Lebih kurang gitu la. Sebab takde caj tersembunyi bagai. Memang apa yang dia state tu la harganya. Bagi ayie okey jugak la harganya. Dia buat pun cantik, kemas. Warna yang di request mestilah purple! hihi


Taaaddaa! The chocolate bouquet surprise! Comey nya warna purple! Janji dengan orang delivery tu pukul 11:30 pagi hantar ke office orang yang nak di surprise kan tu. Ayie yang dekat sekolah pulak la yang bedebar rasa. Teruja nak tau apa reaksi dia ni sebab tak pernah surprise kan dia macam ni lagi. 

Dapat je bouquet tu kat dia, dia cakap punya la terkejut dan terkedu ada orang mai office bawak bouquet ni untuk dia. Satu office tengok, hihih Dia cakap excited + teruja first time dapat. Satu ayat yang dia cakap buat ayie terharu, "u make me happy ..." hihi Memang nak happy kan dia pun. Saja sesekali buat orang bahagia luar biasa tak salah kan? huhu Next time kite surprise kan awak dengan benda lain pulak ye =

Wednesday, October 5, 2016

Koleksi Puisi Jiwang

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Siapa sangka makhluk yang bernama ayie ni seorang yang jiwang suatu masa dulu, hahah Kemas-kemas barang jumpa satu buku nota hitam. Selak-selak, laaaa koleksi puisi jiwang ayie rupanya. Tahu tak usia puisi-puisi tu ada yang da menjangkau lebih 10 tahun! Mak aaii lama nya..tua dah la ayie sebenarnya kan, hahah Ni semua kerja zaman sekolah menengah dulu ni. Zaman cinta monyet orang panggil. Bila fikir balik, banyak pulak masa dulu nak create puisi bagai, tak belajar ke apa ni, hahah


Siap list tajuk bagai. Buku pun da lusuh tu. Semua sekali ada 18 puisi. Tapi ayie rasa ada lebih dari tu. Cuma x catit dalam buku tu. Mencurah-curah betul idea masa zaman tu. Kalau sekarang ni jangan kan nak buat satu puisi, nak cipta satu baris pun entah ambik masa berapa lama, hihi


Nak tergelak pun ada tengok-tengok balik segala puisi tu. Siap masa, tarikh, tempat, hak cipta lagi tu! Astaka SMKAK tu masa ayie sekolah di Semanggol dulu zaman form 1-3. Start ayie F3 sampai F4 memang giler la buat puisi ni. Dok sesaja ada je idea datang. Mana dan ayie tulis je. Lepas tu baru tulis cantik-cantik sikit dalam buku hitam ni. 

Lagi satu, habit ayie masa sekolah menengah ni dari F1 sampai F6 suka la sangat tulis lirik lagu-lagu jiwang dekat belakang buku tulis or mana-mana buku nota. Agak bosan je dalam kelas mula la menulis. Mesti cikgu ingat ayie rajin salin nota dulu, padahal dok tulis lirik lagu, haha Ampun cikgu! Zaman F6 kurang sikit la buat kerja-kerja tu sebab da matang sikit, hihih Masa sekolah menengah tu antara lagu yang sangat favorite Kain Cinta Putih, Cinta Pantai Merdeka & Hanya Padamu =


Puisi yang ni kalau tak silap ayie pernah masuk majalah. Majalah DARA. Ayie beli majalah tu semata-mata sebab puisi sendiri disiarkan. Mesti la excited kan. Tapi sayang, takde bukti nak tunjuk sebab majalah tu dah kena rampas masa sekolah dulu (masa tu majalah dikategorikan sebagai barang haram). Nak cari balik pun ayie tak ingat tahun bila disiarkan tu..hmm 

Bila diingat balik rasanya setiap puisi tu ada maksud dia tersendiri. Zaman cinta monyet dulu, zaman cinta terhalang kekononnya..huhu Apa-apa pun setiap yang berlaku tu pasti ada hikmahnya. Datang dan pergi seseorang dalam hidup kita pasti membawa 1001 pengalaman dan pengajaran. Cuma 1, jangan pernah membenci si dia atau apa saja yang berlaku. Kerana hadirnya si dia dulu pernah membawa kebahagiaan & kegembiraan pada kita.. Adehh! Ter bermadah pulak dah! hahah

p/s: Agak-agak laku tak kalau jual puisi ni? kihkihkih

Sunday, September 18, 2016

Cuti-cuti di Kuala Lumpur

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Sempena cuti hari Malaysia baru-baru ni, ayie, member, & adik-adik jalan-jalan ke Kuala Lumpur. Plan asalnya nak ke GM Klang je, ntah macam mana terlajak ke KL pulak, hahah Khamis malam gerak sebab tunggu member ayie habis kerja shift petang tu. Sampai KL dalam pukul 2 pagi macamtu. 

Cari la Dataran Merdeka. Cari pakai waze pun satu hal, gelong-gelong je waze tu. Punya la ramai manusia dekat situ. So plan berubah. Tidur depan sikit dari dataran tu, dekat depan Menara DBKL kalau tak silap ayie. Tidur dalam kereta je. Tidur pun tidur-tidur ayam je. Biasa la kat situ, macam-macam fe'el ada. Dengan lumba nya, orang lepak-lepak. Ayie tidur dalam sejam macam tu je. Lebihnya borak-borak je dengan member. 

Pukul 5:30 pagi ayie ajak member gerak cari Masjid Negara. Pun pakai waze jugak. Tak jauh pun dari dataran. Dah nak sampai dah pun, ayie dengan member ralit pulak tengok LRT kat atas tu. Dah terlajak.. Terlajak kt KL ni bukan boleh terlajak macam kat Taiping. Nak u-turn cari jalan balik pun boleh sesat..T_T

Sampai Masjid Negara, mandi & solat dapat la lelap sampai pukul 7:30 pagi. Pagi tu pulak hujan selebatnya kat situ. Alhamdulillah..nyaman rasa. Then gerak ke destinasi pertama. IKEA Damansara. Motif asalnya teringin nak rasa meatball je. Lepastu geng office member ayie order barang IKEA. Jadinya bershopping jugak la kat sana. 




Ooppss! Meatball bukan habis pun tu. End up tapau je bawak balik selebihnya. Semua pakat tamak sangat order breakfast sorang satu, last2 semua pakat tak habis jugak, haha Dah tu pakat berlagak ambik air ais sebab ingat kan soft drink. Rupanya air gas. Tak habis la kami minum, haha Padan muka. First time sebenarnya breakfast kat sini ni.Tapi bagi ayie ni second time datang IKEA. Sebelum ni pernah pergi IKEA Cheras. Bagi member & adik-adik ni first time la bagi diaorang.

Settele shopping situ, gerak ke Jalan TAR pulak. Pun unplanned. Sempat jugak la shopping sikit kat sana. Bukan apa, dapat barang murah sikit tu yang grab tu. Kang tak beli teringat-ingat pulak, hoho Tapi rasa macam Jalan TAR kali ni lain pulak. Haritu pergi macam ramai je orang jual-jual. Kali ni kurang pulak.

Then, final destination GM Klang. Sampai sini dalam pukul 1 tengahari macam tu. Solat makan kat sini siap-siap. Punya la ramai orang. Jalan-jalan dalam tu cari barang sikit, dapat la beli barang yang dihajati, hehe Tapi kat sini beli borong lagi murah sebenarnya. Habis pusing-pusing gerak balik. Balik ke Ipoh sebab ambik train dari sana nak balik ke Taiping. Fffuuhhhh penat... Tapi puas la dapat jalan-jalan =

Saturday, September 17, 2016

Raya Haji 2016

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Sepanjang hidup hampir 30 tahun ni, ni kali pertama raya tanpa mak ayah di sisi. Mak ayah ayie dapat peluang ke Tanah Suci Mekah tahun ni. Jadi nya kami beraya bertiga je la..T__T
Takde apa-apa sepcial preparation pun. Sekadar buat bihun sup, beli lemang. Tu je..Tapi Alhamdulillah murah rezeki kami, jiran-jiran bagi rendang ayam. Dapat la makan dengan lemang, heheh

Pagi raya pergi solat raya. Balik makan-makan, rehat jap. Dalam pukul 11 gerak balik kampung ayah jap jumpa tokwan. Lepas tu gerak balik kampung mak di Bukit Merah. Kami naik motor je dua buah. Takpe la sekali sekala mencabar sikit. Tak jauh mana pun dalam setengah jam ++ je. Lagipun bukannya tak biasa. Beraya la kat sana kejap. Gitu lah ceritanya raya haji ayie tahun ni. Kalau mak ayah ada sini biasanya pagi ayah akan pergi surau settel urusan korban bagai. Tengahari pergi kenduri kat surau, petang baru balik kampung. 


Jubah raya kami ni diterbangkan khas untuk kami dari Madinah, hahah Mak ayah poskan dari Madinah. Dua kotak sampai Malaysia bulan lepas. Bukan la jubah semata-mata. Ada barang lain lagi. Ada barang yang orang kirim sama. Dapat la kami buat pakai masa raya haritu. Kalau tak ayie nak pakai baju apa yang ada je. Jangan tak percaya kami pakai jubah naik motor balik kampung tau, haha Selamat Hari Raya Aidiladha =)

p/s: Counting days tunggu mak ayah balik. Semoga semua jemaah mendapat haji mabrur dan selamat pulang ke Malaysia, amiin..

Sunday, September 11, 2016

Bagus Juga Ada Blog

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Bagus jugak ada blog ni kan. Kenapa ayie cakap bagus? Since ayie buat blog ni sebagai diary ayie, sedikit sebanyak tu ada la benda / tarikh penting yang ayie state dekat blog ni. Kadang bila nak ingat balik sesuatu perkara tu ayie bukak balik blog tengok entri lama.

2 3 hari ni ayie makin kerap pulak sakit dada balik. Ayie memang sedia maklum bila-bila masa sakit dada tu boleh jadi balik macam dulu. Cuma ayie ingat-ingat lupa punca dia apa or benda apa ayie patut elak supaya tak sakit dada kerap-kerap. Pagi tadi rasa nak baca blog balik sebab pernah share sini dulu pasal sakit dada. Bila dah baca balik, tuddiaaaa...ayie lupa ayie kena elak pulut & ais! 

Bukan la tak boleh makan langsung cuma kena kurangkan. Nak tau? Minggu ni je 3x ayie buat pulut, mau nya tak sakit balik kan..hahah 2x buat pulut makan dengan durian, sekali cuba buat kuih seri muka. Punya la sedap makan tak ingat, hihi So kena kurangkan la untuk seminggu dua ni supaya tak kerap sakit da. Tambah pulak cuaca kat Taiping sekarang ni tak menentu. Kerap jugak malam hujan lebat. Mungkin sejuk pun faktor sakit dada jugak. Ni haa ayie share balik rentetan sakit dulu tu. Kot-kot korang pun ada senasib dengan ayie ke kan..


Salam Aidiladha! Raya elok-elok ye, berhati-hati di jalan raya. Esok-esok kita share cerita hari raya haji pulak ye, hehe In Sha Allah =)

Tuesday, September 6, 2016

Resepi Ayam Bakar

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Sejak jadi 'surirumah' separuh masa ni hampir setiap hari ayie akan masak. Setakat ni untuk makan tengahari tak pernah beli lauk kedai lagi. Untuk dinner tu ada la keluar makan atau beli bungkus je. Kadang tu jiran bagi lauk so tak masak la untuk haritu, hihi Ayie masak biasa-biasa je. Asalkan boleh di makan, sedap di tekak sendiri, haha Menu yang hampir setiap minggu ayie akan buat sambal ikan. Adik ayie selalu request yang tu T__T

Untuk harini saja buat lain sikit. Buat ayam bakar. Jumpa resepi dekat FB. Dan adik ayie request suruh buat lagi esok tapi ikan bakar pulak. Makanya, bila di request lagi maksudnya sedap. Bila sedap haruslah share sini takut lupa resepi, hihih Jom tengok bahan-bahannya apa. Ayie olah sikit dari resepi dekat FB tu.

Bahan-bahan ayam bakar:

1) Bawang besar 1 labu*
2) Bawang putih 3 ulas*
3) Serai sebatang*
4) Cili padi (optional)*
5) Serbuk kunyit 1 sudu kecil
6) Sos tiram 1 sudu besar
7) Lada sulah
8) Secubit garam

Cara-cara:

1) Kisar semua bahan bertanda *
2) Gaul semua bahan + bahan kisar dengan ayam / ikan 
3) Perap (ayie perap kejap je dalam setengah jam)
4) Kemudian boleh la di bakar. Ayie pakai pemanggang ajaib je. Panggang dalam 20 minit macam tu.



**semua kuantiti bahan di atas ayie agak je, kalau banyak ayam / ikan nya lebih kan la bahan-bahan tu ye

**boleh perah limau / lemon / air asam jawa untuk rasa masam-masam sikit

**resepi asal dia balut ayam tu dengan daun padan, boleh la kalau korang nak cuba ye

Sunday, September 4, 2016

Burung Helang di Kuala Sepetang

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Lama blog tak update kan.. Busy jadi 'surirumah', hahah Since mak ayah takde ke Mekah ayie la take over masak-memasak, hihih Sepatutnya update sini masak apa baru boleh rujukan apa yang da dimasak bagai. Macam minggu ni, tak tau da nak masak apa..hmm Kasi idea please.. T__T

Berbalik pada tajuk, disebabkan malam ni printer buat hal pulak rosak, satu kerja sekolah pun tak boleh nak buat mai la kita hadap blog. Actually lama da ayie pergi naik bot di Kuala Sepetang ni. Masa Syawal haritu, ni baru nak cerita2 sini. 

Oke, kalau dari rumah ayie nak ke Kuala Sepetang dalam 20 minit ++ jugak la. Kira naik motor tu boleh kebas segala jugak la, hahah Kalau dari Mee Udang Mak Jah tu tak jauh da, dalam 5 minit macam tu sampai la ke jeti. Ayie pergi saja-saja je nak tunjuk dengan member tempat ni. Sekali memang time bot nak jalan dan diaorang offer kat kami RM10 je sorang. Member ayie dengan excited nya setuju. Ayie ikut kan je la kan. Then pakai life jacket get ready nak naik bot. Macam tak percaya je akan naik bot sebab tak rancang pun, hihih

First, diaorang bawak kami pusing perkampungan nelayan. Rata-rata yang dok di situ Cina. Masa round tu satu benda ayie terfikir, diaorang ni ada dua main door. Kat depan belah darat pun main door, kat belakang menghadap laut pun da jadi macam main door. Sebab masa round tu ayie tak nampak pun yang belakang tu macam dapur ke apa. Nampak macam ruang tamu diaorang je. Siap kat depan tu buat parking bot, hahah Korang dapat tak gambaran nya macam mana? Haaa kalau tak dapat bayangkan kena la mai sini tengok macam mana. 


Banyak perkampungan kat sini. Ada satu kawasan tu jalan hubungan diaorang dengan darat kena naik bot or jejantas khas untuk motor or jalan kaki je. Kira kalau yang ada kereta tu kena park di sebelah sini @ darat. 

Lepastu diaorang bawak pusing kawasan paya bakau macam tu. Takde perkampungan pun cuma keliling paya bakau. Cantik, hijau je suasana dia.



Lepastu baru bawak pergi bagi makan burung helang. First sekali keluar ayat, wow! banyak nya burung helang! Memang banyak sangat, lagi banyak dari yang masa ayie pergi Langkawi dulu. Cuma yang dekat Langkawi tu besar-besar helang dia. Yang ni macam kecik-kecik je. Seronok tengok burung helang real.



Kalau ambik pakej yang lain, ayie tak pasti berapa RM, diaorang bawak pergi perkampungan lain. Situ ada kolam ikan macam tu. Dan kalau ada rezeki boleh jumpa dolphin katanya. Tapi jarang-jarang dia muncul. So kalau datang Taiping tu boleh la mai singgah jalan-jalan sini sambil-sambil pekena mee udang =)

Sunday, August 14, 2016

Ke Tanah Suci Mekah

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

10/8/2016 (Rabu) lepas kedua-dua orang tua ayie telah pun berangkat ke tanah suci Mekah. Tapi diaorang mendarat di Madinah dulu. Alhamdulillah hari khamis lepas diaorang dah sampai. Sampai lebih kurang pukul 9 pagi waktu Madinah. Kita di Malaysia dalam pukul 2 petang macam tu. Diaorang punya perjalanan haji ni agak lama.

Waktu orang surau & jiran-jiran berkumpul dekat rumah sebelum berangkat ke Penang tu dah 'banjir' sikit-sikit da. 'Banjir' masa orang baca doa. Lepas tu gerak ke Penang naik kereta asing. Ayie dengan adik ni sambung 'banjir' dalam kereta sikit lagi, hahah Sampai di TH Hotel Penang dalam pukul 4 petang tu relaks lagi. Lepak-lepak, gurau-gurau. Ohya, mak ayah stay je di hotel tu. Malam baru pihak TH bawak jemaah haji naik bus ke airport Bayan Lepas.


Dalam pukul 5 lebih tu mak ayah suruh kitaorang balik takut kang tempuh jem pulak. Haa bermula la drama 'banjir' sekali lagi.. Sedih.. T__T

Dok tunggu panggilan dari mak ayah. Khamis & jumaat mak ayah kol lagi, masuk hari sabtu dan ahad harini contact by wasap je. Diaorang cakap mahal kol dari sana. Takpe la, janji contact. Diaorang update apa2 penting by wasap je. In Sha Allah, semoga mak ayah dan semua jemaah haji tahun ni mendapat haji yang mabrur, diberi kesihatan yang baik, di pelihara walau di mana jua berada, dan selamat perjalanan pergi & balik. Amiin.. =')

*banjir (baca: sedu sedan)

Tuesday, August 2, 2016

Aktiviti Tadika

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Ayie just nak share beberapa aktiviti di tadika ayie. Saja buat kenangan & rujukan ayie di masa depan. Ayie rangkum dalam satu entri je la ye, huhu

29/7/2016
Tadika ayie buat sambutan raya. Sehari sebelum tu dok pesan la dengan anak-anak 4 tahun ayie. Esok jangan lupa pakai baju raya. Seharian tu la dok ulang ingat kan diaorang pakai baju raya. Bukan apa, takut kalau diaorang tak pakai diaorang akan menangis tengok anak-anak lain pakai. Dah tak nak datang sekolah kang..Alhamdulillah semua pakai. Semua pakat excited cerita warna baju raya yang diaorang akan pakai esok nya =D


Ni anak-anak 4 tahun ayie. Tak ramai pulak yang datang haritu. 12 orang je. Sorang lagi takde dalam gambar sebab tengah buat perangai kan, hoho Dan diaorang banyak yang moody pulak masa hari kejadian. Tengok tu pakat monyok belaka. Tak tau la pasaipa anak-anak ni moody pulak hari kejadian tu.. T__T 


Juadah makanan! Wwaaaaaa excited ayie tau tengok makanan tu. Rasa nak repeat hari kejadian, hahah Banyak sungguh makanan. Sporting betul parents diaorang tau. Kek saja dekat 10 biji! Kuih raya pun banyak. Macam-macam ada. Semua sedap-sedap. Cikgu Atiqah ni bawak apa? bawak PopCorn Homemade! heheh Yang penting anak-anak happy makan. Memang betul-betul anak-anak makan sampai muntah =')

30/7/2016
Esok tu pulak ada Ihtifal. Kira macam pertandingan antara tadika la. Macam-macam aktiviti ada. Nasyid, bercerita, hafazan, sajak, pidato, kalam jamai'e, azan. Alhamdulillah, tadika ayie menang banyak jugak. Sajak no 3, nasyid no 3, hafazan no 1, bercerita no 1, kalam jamai'e menang tanpa bertanding sebab tadika ayie je masuk, hihi Yang mana menang no 1 akan bertanding peringkat negeri pulak di Seri Iskandar in sha Allah hujung Ogos ni. Doakan tau..


Sebelum bertanding bergambar dulu dengan piala menang keseluruhan tahun lepas. Tahun ni tak menang keseluruhan. Takpe laa, nama pun piala pusingan kan..huhu

Haaa meh nak promote sikit. Penganjur buat Ihtifal ni di tempat best tau. Pusat Eko Pelajaran Kuala Sepetang. Tempat ni tempat rekreasi. Best tau jalan-jalan or buat aktiviti di sini. Tenang + sejuk je. Korang kalau nak rasa tempat nyaman jauh dari sesak bandar mai la lepak-lepak sini. Landmark nak mai sini, tak jauh da dengan Mee Udang Mak Jah yang famous tu. Sebelum sampai Mee Udang Mak Jah tu, Pusat Eko Pelajaran Kuala Sepetang ni di sebelah kanan. Jalan depan sikit, Mee Udang Mak Jah sebelah kiri. Haaa gitu la serba sedikit gambaran nya ye. Ohhyaa, kalau rajin lajak la ke depan sikit terus ke laut. Ada macam-macam aktiviti. Nanti ayie update tau, in sha Allah.. 



28 Syawal

Wednesday, July 27, 2016

Ragam Tadika

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Since ayie bergelar guru tadika sebenarnya banyak jugak kisah anak-anak tadika yang boleh ayie tulis kat sini. Ragam diaorang, keletah diaorang..nanti rindu-rindu boleh baca balik. Tapi tu la..there always have time barrier. Ceeeiitt! Alasan la tuu, hihih

Pagi-pagi baru start kelas, sorang anak perempuan ni dok tak dok tetiba menangis. Punya tanya itu ini, siapa buat bagai tapi still menangis. Ayie oke kan je sebab tau kejap lagi anak ni akan oke sendiri. But she still cried until her friend told me that : "Cikguuu! Ada air bawah mejaaa" Ayie stay calm, tried to find where the water comes. But there was no any bottle accept the water. Then, I realized the water actually was her pee pee! Ohh.. (tepuk dahi) 

Baru la ayie start kelam kabut. Dengan anak-anak yang lain mula berlari-lari kegelian. Dalam otak ayie, what i should do? Nak cuci anak dulu ke, nak cuci kelas ke, anak-anak yang lain ni macam mana.. Pagi-pagi da hadap masalah ye. Oke la, ambik buku latihan bawak anak-anak lain dok luar kelas. Suruh diaorang siapkan latihan dekat luar. Kononnya bertukar angin la belajar luar kelas T__T

Then, masuk uruskan anak yang kencing tu. Sementara tu guru 6 tahun tolong bersihkan kelas ayie. Terima kasih cikgu! Anak tu masih menangis. Sambil-sambil tu pujuk dia. Mungkin dia nak kan ibu dia + malu dengan kawan-kawan sebab dia kencing dalam seluar. Actually anak ni baru belajar tak pakai pampers. Ada la dalam 3 minggu macam tu.

Pengajaran untuk harini..
Bila anak didik menangis, antara soalan yang patut cikgu tanya : Awak nak kencing ke? Silap ayie, terlepas pandang nak tanya soalan tu harini. Biasa kejap-kejap tanya jugak. Mungkin sebab awal pagi lagi, ayie tak expect anak tu nak kencing.



But its oke.. Ni la cabaran bergelar guru. Yang penting mental kena kuat. Sabar kena tinggi. Dalam masa yang sama belajar-belajar jugak jadi ibu macam mana nak handle anak. Anak-anak ayie ramai..belas-belas anak-anak kelas ayie, huhu 

Ayie rasa ayie ni macam garang dah. Tapi anak-anak tu sikit pun macam tak takut je.. T__T Lagi datang peluk-peluk ada la. Tak pe la naak. Cikgu suka. Cikgu sayang awak semua, cikgu marah bila awak nakal je. Tambah-tambah bila awak-awak start main lasak, pukul-pukul. Cikgu tak suka tau main pukul-pukul.  Sakit nanti cikgu jugak susah.. Semoga jadi anak soleh solehah ye sayang =')

Wednesday, July 20, 2016

Popcorn Homemade

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Ayie sebenarnya nak share lama da buat popcorn ni. Tapi banyak kali buat tak berapa jadi..=(

Selalu hangit.. Setelah beberapa kali percubaan, google mana yang patut, tambah baik cara & resepi akhirnyaaaa Alhamdulillah..menjadi jugak popcorn ayie walaupun tak la sehebat kedai punya. Berani da la nak bagi orang luar rasa sikit-sikit..huhu

2-3 bulan lepas ayie da cuba buat. Bukan la tak boleh makan langsung. Cuma 'jalan' nak buat tu tak tau cara macam mana yang betul. Cara sekarang ni pun entah betul ke tidak tapi yang pasti tak la hangit-hangit macam sebelum ni. 

Kisahnya, beli 3 pek popcorn untuk buat makan raya la konon nya. Tapi tak menjadi. Baru terusik setengah pek je. Lepas tu semalam rasa tergerak nak cuba buat popcorn elok-elok. Ayie ni jenis tak putus asa belajar kalau bab makanan. Mesti nak belajar buat sampai pandai. Kalau bab menjahit awal-awal kena marah da surrender, hahah Teringin nak bawak popcorn pergi sekolah bagi anak-anak kelas ayie makan rasa sorang sikit. Bawak pagi tadi habis sebalang, Alhamdulillah.. Jadi harini kita buat popcorn dua balang nak bawak pergi sekolah. Ramai-ramai boleh rasa sorang sikit, hihi Ayie nak share resepi tak berapa pandai, harap faham la ye..
Mai kita tengok resepi.

Bahan:
1) Bertih jagung (ayie beli di aeon dalam RM4 lebih)
2) Buttercup

Bahan karamel:
1) Gula perang
2) Gula putih (yang biasa kita guna buat air tu)
3) Buttercup
4) Pewarna (optional)

Cara buat popcorn:
1) Basuh bertih jagung dalam separuh peket
2) Panaskan buttercup dalam 2 sudu besar
3) Masukkan bertih jagung sikit-sikit. Ayie pakai periuk kecil. Jadi ayie buat sikit-sikit. Agak-agak dia leh kembang dengan elok oke la tu
4) Kacau-kacau rata dengan butter tu. Kacau la dalam 2-3 minit macam tu
5) Lepas tu tutup periuk rapat. Goncang-goncang periuk sekejap. Ni ilmu baru ayie dapat dari google. Tujuan nya mungkin tak nak bagi cepat hangus. Agak ayie je laa
6) Dalam 2-3 minit macam tu akan dengar la 'pop pop pop' dari dalam periuk. Tanda popcorn sedang meletupkan diri, haha 
7) Agak-agak dah tak dengar bunyi pop pop tu goncang sekali lagi. Lepas tu tutup api. Settle kan bertih jangung yang belum settle lagi tu. Ketepikan

*guna api slow je, takut hangus

Cara buat karamel:
1) Dalam kuali lain, tanpa minyak apa-apa tau, masukkan dalam 2 sudu gula perang. Ni pun ilmu baru. Pakai gula perang. Rasa lagi sedap dan kurang manis
2) Lepastu, masukkan 1 sudu gula biasa tu. Agak-agak je. Most nya ayie agak-agak je.
3) Dah cair gula, masukkan butter dalam 2 sudu. Gaul sebati
4) Kalau rasa nak kuning elok sikit letak la pewarna kuning sikit. Or nak warna lain pun boleh. Ayie ada jugak buat warna merah & hijau
5) Tutup api. Gaul rata popcorn dengan karamel tu. Tunggu sejuk sikit, then boleh la ngapp krup krap krup krap, hahah

Apa yang ayie notice dari kegagalan lepas, salah satu faktor nya kuali or periuk yang di guna. Mungkin agak nipis sebab tu cepat hangus. In sha Allah ayie akan cuba improve bagi terbaik lagi. Mana tau boleh buat business "Ayie's Popcorn", hahah Berangan takpe, tak guna duit pun. hihi Selamat mencuba! =)



Tuesday, July 12, 2016

Raya 2016

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Tak terlambat lagi ayie nak wish raya kan? Selamat Hari Raya Aidilfitri! Maaf Zahir & Batin ye. Haa macam mana raya korang tahun ni? Raya ayie? Alhamdulillah, di usia menginjak hampir 30 tahun ni, ayie masih dapat duit raya! hahah Alhamdulillah rezeki.. =)


Baju raya untuk pakai raya pertama kami adik beradik rancang pakai sama-sama. Team kebarung, hoho Baju beli online. Kain batik beli di pasar Kamunting, 3 helai RM50. Then ayah buatkan kain lipat papan. Kerongsang tu jiran bagi sorang satu. Point nya, nak pakai baju macam tu sebab ada kerongsang free tu haa, haha Kisahnya la kan.. =P

Raya tahun ni sederhana je sama macam tahun-tahun lepas. Macam biasa raya pertama balik Changkat Jering, then balik Semanggol. Raya kedua lepak-lepak je kat rumah, ada la tetamu datang. Then petang berjalan ke sebuah rumah je. Raya ketiga ffuuhhh..penat. Adik beradik mak ayah datang, kitaorang buat makan-makan sikit. Mak buat lontong. Nyum2!

Sampai hari ni, rasa tak puas lagi mengadap lemang, ketupat, rendang, nasi impit kuah kacang. Nak makan lagi.. Sesapa buat open house meh la jemput ayie =)

Tuesday, June 21, 2016

Cikgu Tak Pandai Melukis

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Jujurnya ayie adalah sejenis yang tak pandai melukis, haha Siapa geng ayie, sep sikit! =)

Tak pandai melukis, jadi cikgu tadika pulak tu, hihi Tapi jangan risau, mana ada cikgu yang tak nak yang terbaik untuk anak-anak didik dia. Jadi ayie berusaha la belajar melukis sikit-sikit. Bukan la ayie tak pandai melukis langsung. Setakat lukis biasa-biasa tu boleh la. Sekadar sedap mata sendiri memandang, hihih

Untuk kerja sekolah anak-anak didik ayie kena la melukis untuk diaorang faham huruf dan contoh gambar. Ayie tak pandai nak lukis direct kat buku anak-anak takut tak cantik, tak kemas, or silap. Kalau gambar yang simple sikit tu ayie berani la. Jadinya ayie lukis dulu kat kertas lain then tekap kat buku anak-anak. Macam kat bawah ni..



Haaaa.. amacam? Leceh sikit la dan agak lambat. Tapi takpe, janji ayie puas hati. Kalau korang spesis ayie jugak boleh la try buat macam ni kan. Ke korang ada cara lain? Share laa

Yang latest ni ayie jumpa kat FB diaorang lukis benda based on huruf je. Kreatif betul Sebelum ni ada jumpa yang lukis based on nombor. Yang tu ayie tak pernah cuba lagi. Yang huruf ni ayie cuba. Haaa tengok bawah ni, macam mana? Ada bakat tak ayie melukis? hihihi =




16 Ramadhan