Monday, April 24, 2017

Shell Out Selera Tambun, Penang

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Sempena cuti panjang 3 hari ni, ayie sekeluarga sempat la ber shell out semalam (23 April 2017) di Penang. Jauh nauu shell out nye sampai luar Perak, hihih Takde la jauh mana pun. Actually petang semalam keluar beli baju raya dekat Pasar Kemboja, Parit Buntar. Terus la ke Bukit Tambun makan-makan.

Kedai ni ayah dan kawan-kawan sekolah pernah reunion makan-makan sini. Tu yang ayah bawak kami pulak. Tak susah nak cari kedai ni. Dia dalam kawasan pekan cina. Pekan cina tu pun cantik. Dekat dinding kawasan pekan cina tu ada lukis-lukis kat diniding. Memandangkan kami sampai pun da dekat maghrib takde nya la nak turun bergambar kan.

Waktu operasinya ayie tak pasti la pulak. Meh kita cerita menu dia sikit. Shell out dia 1 set RM15 dapat 1 nasi. Ada macam-macam rasa ada. Semalam kami order 2 set shell out untuk 5 orang makan. Ambik rasa black paper dengan 3 rasa. Kemudian, ada pilihan sama ada nak kepah or lala. Kitaorang mintak nak dua-dua la, boleh rasa macam mana kan. 


Tuddiaaaa! Meh tengok apa ada dalam shell out dia. Banyak kan? Puas makan. Kekenyangan kami. Ada sotong, ketam, udang, lala, kepah, jagung, oren sepotong. Ngam! hahah Disebabkan ambik 2 set shell out, jadi dapat 2 nasi je la. Kami pun minta la tambah lagi 3 nasi sebab orang nya ada 5. 


Oooppsss! Kami order jugak sotong dan udang celup tepung. Sepinggan RM5. Ngam x? hahah yang ni pun mengancam! =)

Air harga lain tau. Disebabkan ramai orang, lama la tunggu. Jadi air pun cepat la habis. Ayie order lg sejug fresh orange. RM10 je. Best kan? Overall memang puas hati makan sini. Nak repeat makan lagi nanti. Kalau rasa nak bawak mai sekampung tu ayie rasa better call mintak reserve ke order siap-siap ke, sebab ramai orang. Korang yang nak ber shell out tu mai la cuba tang ni naa (terkeluaq loghat utara cek =))

Monday, March 27, 2017

Birthday Surprise 2017

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Today is the day! Kita surprise kan dia lagi, yeaaayyy! Actually setiap tahun memang surprise kan dia bila tiba befday dia. Tahun lepas busy sampai tak sempat state kat dalam blog apa yang ayie surprise. Tahun lepas ayie surprise bagi wallet je. Dia pun belikan ayie hadiah purse. Alhamdulillah dua-dua masih pakai dan masih boleh diguna pakai, hihi 

Tahun ni special sikit. Banyak ayie surprise kan dia. Minggu lepas cuti sekolah dok kemas bilik jumpa kotak cantik. Terus idea datang nak bagi coklat box kat dia. Nak buat sendiri coklat bouquet rasa macam tak rajin pulak, heheh Jadi kita balut cantik-cantik kotak tu, lepastu letak coklat banyak-banyak! Nyyuummmy! Letak kitkat dengan cloud 9 je. Lepastu bagi kat dia, dia terkejut la kan tengok banyak coklat, heheh


Lepastu jalan-jalan kat AEON kebetulan ada fair ke tournament macam tu la. Ada kereta lumba kecik-kecik, ada helikopter, ada truck, semua yang jenis mainan tu tapi orang dewasa la yang main. Si dia ni memang dah lama mintak nak helikopter. Dari 5 tahun lepas lagi, kihkih Cuma masa tu ayie rasa macam eh, mainan budak-budak la, tak payah la, kita cari hadiah lain la. Kira nya kurang support la minat dia dengan benda-benda macam tu. 

Tapi sekarang ni memang support dia. Cuma dia dah tak minat dengan helikopter. Punya la lama nak sampai tak minat dah, hahha Sekarang dia tertarik dengan kapal korek. Punya la nak sangat-sangat dengan kapal korek tu, ayie oke je asalkan dia happy dengan hadiah ni. Nanti kita cari lori pasir pulak ye, boleh awak korek pasir letak dalam lori, kihkih


Dan harini kita mintak orang delivery surprise pulak kat dia. Yang ni dua minggu lepas lagi ayie dah order. Kali ni nak fruits box + 1 slice kek coklat indulgence secret recipe. Kita ikut favorite dia la, heheh Macam biasa, ofcoz dia terkejut kan orang datang opis bawak kotak besar bagi dia, hihih Yang ni pun request nak warna purple + coklat. Best berurusan dengan sis ni, kita bagi je berapa bajet kita nanti dia buatkan ikut bajet yang di beri.


Itu lah cerita befday untuk kali ni, heheh Seronok dapat happy kan orang. Hope awak suka la ye, ini je kita mampu bagi.. Nanti-nanti kita surprise lagi ye =)




Thursday, March 9, 2017

Aktiviti Seni Kanak-kanak

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Setelah sebulan lebih tak bersiaran, harini ayie datang dengan beberapa idea untuk aktiviti seni kanak-kanak. Ayie share 3 aktiviti dulu ye. Yang lain ada buat, tapi takde gambar nak share. Di tadika ni, setiap khamis kena buat aktiviti seni. Jenuh jugak la cikgu ni nak perah otak buat aktiviti apa, heheh Ayie google je aktiviti yang ayie rasa ayie mampu nak handle dan mudah untuk anak-anak buat tanpa stress.

1) Sepohon Pokok

Bahan: Kertas A4, pensil warna, warna air


Untuk aktiviti ni, cikgu lukis la batang pokok dekat kertas A4. Kemudian minta anak-anak warna kan batang pokok tu warna coklat. Sambil-sambil tu cikgu boleh la bancuh warna air warna hijau. Aktiviti ni boleh perkenalkan anak-anak dengan warna. Boleh kenal kan objek sekian-sekian warna apa. Contoh, daun hijau..batang coklat.

Settle anak-anak warna, boleh la mula buat daun-daun tu. Pakai jari je. Anak-anak cop warna air dengan jari, kemudian boleh la cop dekat kertas warna ikut kreativiti masing-masing.

2) Ikan dalam akuarium

Bahan: Kertas lukisan, pensil warna, warna air


Untuk aktiviti ni cikgu sediakan lukisan sebuah akuarium tanpa ikan. Cuma ada rumpai laut dengan batu-batu je. Mintak anak-anak warnakan. Sama jugak macam tadi, boleh perkenal kan warna objek dekat anak-anak. Contoh air warna biru, rumpai laut warna hijau, batu-batu warna coklat.

Settle warna, minta anak beri tangan kiri diaorang. Kemudian, cikgu letak la warna air dekat tangan kiri anak-anak. Yang ni ayie bagi pilihan kat anak-anak nak ikan warna merah / oren. Saja nak bagi diaorang excited dengan ikan masing-masing. Kemudian cop la tangan tu dekat akuarium yang dah di warna tadi. Jadi la seekor ikan.

3) Bulu Kambing Biri-biri

Bahan: Kertas lukisan, pensil warna, kapas, gam


Yang ni pun sama, sediakan kertas lukisan. Yang ni ayie rajin sikit. Ayie buat sendiri lukisan ni dekat word, hehe Senang je rupanya, cuma take time sikit la nak ngadap benda ni. Kambing biri-biri dengan matahari je ayie download, yang lain create sendiri. Lepastu pandai-pandai la susun ikut nak macam mana.


Kalau korang rasa nak buat jugak, ni ayie share kan. Korang download la ye. Semoga bermanfaat..

Settle anak-anak mewarna, cikgu letak la gam dekat kambing. Kemudian bagi anak-anak kapas suruh diaorang carik sendiri kapas tampal dekat kambing masing-masing. Jadi la seekor kambing biri-biri, hehe

Tips: Ayie suka nak anak-anak warna ikut objek yang betul. Jadi untuk elak diaorang warna 'bukan-bukan' kejadiannya nanti, ayie mintak diaorang keluarkan warna yang perlu je. Contoh nak warna akuarium. Mintak keluarkan warna biru, hijau, coklat je. Sebelum tu cikgu bagi tau la kena warna sekian-sekian bagai. Kalau ayie rajin ayie akan warna satu gambar sebagai contoh untuk diaorang. Kalau tak ayie explain je. Semoga bermanfaat ye.

Wednesday, February 1, 2017

D.I.Y Bahan Bantu Mengajar (BBM) Tadika

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Harini mula sekolah weeehhh! T__T 
Lemau je rasa setelah agak lama cuti tahun baru cina, hahah Anyway, ni adalah sedikit sebanyak idea yang ayie nak kongsikan tentang hias-hias kelas ni. Ayie bukan lah kreatif mana pun, tapi ayie minat buat benda-benda D.I.Y ni. Tu yang gigih sikit. Plus, ayie google jugak tengok idea macam mana.

1) A B C di dinding
    Unsur kali ni ayie pilih berasaskan warna hitam. Sebab bagi ayie warna hitam senang nak combine dengan apa warna pun. Boleh jadi warna-warni yang ceria. Idea asal nak buat gantung-gantung. Tapi bila belek BBM A B C yang lama kat kelas koyak-koyak dah.. Jadi ayie decide tempek A B C yang ayie buat ni kat tempat lama ni. Ohyaa, ayie pilih bentuk bulat. Sebab ayie rasa bulat macam comel je, hihih 



#Sedikit tips, untuk penjimatan dan untuk jangka hayat panjang BBM ni (In Sha Allah) ayie letak plastik lutsinar di luar. Bukan apa, takut habuk + takut anak-anak gatal tangan koyak atau conteng + warna luntur. Jap lagi ayie tunjuk contoh warna luntur.  Tapi kalau sesiapa yang ada bajet lebih boleh la laminate BBM ni untuk tahan lama.

#Guru di tadika ayie ada pesan, nak kenal kan anak huruf kenal kan dengan huruf kecil dulu. Sebab tu A B C ayie huruf kecil.

2) a e i o u 
    Ni idea last minit. Sebab last minit baru perasan ruang tu kosong je.. So kejadian nya agak cincai la sebab ayie tak letak plastik. Jadi la warna luntur macam ayie cakap tadi. Selain letak a e i o u, untuk ruang panjang macam ni sesuai jugak letak nombor 1 2 3 atau nombor arab.


Gambar atas tu masa awal-awal tampal. Nampak elok lagi tak luntur warna. Gambar bawah da makin luntur da warna pink tu, hmm Oopps! Gambar pokok-pokok tu hasil seni anak-anak. Cop-cop warna guna jari.

#Hiasan di whiteboard tu bertemakan laut, hihi Ada ketam dengan ikan. Tapi kiri kanan letak owl pakai topi ijazah. Saja letak macam comel je, heheh

3) Flash card A B C
    Yang ni pun berasaskan warna hitam, plus merah. Gambar semua ayie google je. Huruf edit je dekat Microsoft word. Settle. Kertas hitam A4 tu jenis keras sikit, bahagi dua. Then, print out la segala gambar. Tempek-tempek la huruf dan gambar tu. Yang ni pun ayie gigih jugak sebab nak jangka hayat dia lama, ayie balut satu-satu.



Di sebabkan buat sendiri, jadi terfikir jugak nak simpan macam mana flash card ni supaya tak hilang. Jadi ayie buatkan la kotak kecil macam ni. Guna manila kad je. Again, still black. Tak tau la kali ni berkenan sungguh letak hitam sebagai warna asas, huhu



4) Mengenal Warna
    


Masih menggunakan asas warna hitam. Hitam tu jenis board, keras. Size A3. Gunting je kertas warna bulat-bulat. Tulisan semua buat dekat Microsoft word, then print out. Ayie buat mengenal warna in English & Arabic. Yang ni pun ayie balut jugak supaya tahan lama, in sha Allah.. 

Setakat ni, yang ni je lah ayie buat BBM untuk kelas. Sekarang dalam proses buat carta bintang. Bahan dah ada, mula buat je belum lagi. Kali ni buat style lain dari yang lepas. Nanti dah siap ayie share oke. Semoga boleh jadi idea cikgu-cikgu, ibu-ibu di luar sana. Kalau ada idea apa-apa meh la share dengan ayie.

Banyak sticker owl sebab cikgu atiqah suka owl, hihi =)


Tuesday, January 24, 2017

Short Vacation to Cameron Highlands

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Cerita basi pun ayie nak cerita jugak. Ni kan diary ayie..hihi 31/12/2016 lepas kami sekeluarga sempat bercuti ke Cameron Highlands. Pergi balik hari je. Ambik adik ayie dekat Tapah, lepastu naik ikut Tapah. Jalan boleh tahan bengkang bengkok nya. Orang sebut kona patah. Alhamdulillah masa pergi tak muntah, hahah Hampir sejam setengah jugak sampai la dekat destinasi pertama. Tak pasti nama tempat tu apa. Tapi kalau naik dari Tapah ni 2 km lagi nak sampai ke Cameron Valley. Ayah singgah rehat kejap. Yang kitaorang ni ambik kesempatan la bergambar dengan strawberi bagai kan.

Nasib singgah sini. Sebab sini je kami sempat bergambar dengan strawberi, hihi

Hampir sejam rehat, kitaorang terus ke Cameron Valley. Ohyaa..cuaca masa dari mula naik da mendung, hujan renyai-renyai. Sampai je kat Cameron Valley hujan agak lebat. Tak dapat shoot banyak gambar. Masa ni da mula sejuk. Sempat la mak grab beberapa kotak teh. Kalau nak jalan-jalan ke ladang pun boleh. Naik jip sorang RM2 kalau tak silap. Tapi masa kami sampai around pukul 12:30 tu next jip pukul 2:30..so tak jadi la nak jalan tengok ladang dekat-dekat.

Cantik kan view ladang teh kat Cameron Valley ni

Lepastu terus ke Tanah Rata. Singgah makan, then shopping sikit kat kedai-kedai situ. Lepastu solat dekat masjid depan balai bomba. Haaa masa ni da mula makin sejuk. Cuaca sana pun dah memang sejuk tapi tambah pulak dengan cuaca hujan renyai-renyai. Memang teramat-amat sejuk la bagi kami. Masuk solat kat masjid tu punya la sejuk lantai, apa ntah lagi nak ambil wudhu', sejuk! Lepastu apa lagi, shopping la dekat pasar malam area masjid tu. Syok shopping situ, agak murah jugak la. Ayie sempat la beli cactus kat situ, comel!

Dua ketul ni ayie punya! Ayie beli 6 RM10. Selebihnya bagi adik-adik ayie jaga. Malangnya, yang kiri tu 'kurang sihat' da..hmm

Rasa macam tak puas jalan-jalan situ sebab kedai-kedai seterusnya masa kat Berinchang dah tak dapat harga tu. Lagipun dah petang kedai banyak dah tutup. Lepastu terus ke Kea Farm. Masa sampai tu dah rasa sejuk sangat! Da hampir pukul 7 malam. Lagipun cuaca seharian hujan renyai. Kitaorang excited sangat bergambar bagai, ambil feel rasa sejuk. Cuaca masa tu 17' celsius. Sempat jugak di beri peluang keluar wap ikut mulut macam mat salleh tu, hahah Punya la teruja dok hembus-hembus kan.. =)

See..berkabus je belakang tu. Memang sejuk betul kat Kea Farm masa ni

Settle mak ayah shopping situ, kami gerak balik ikut Simpang Pulai. Hmm masa ni sadis sikit..around 20 km nak sampai ke Simpang Pulai ayie muntah lah pulak..hmm Kalau ikut kan jalan dari Tapah lagi teruk kona-kona. Tapi benda nak jadi kan..redha je la jadi 'bahan' adik-adik T__T 

Apa-apa pun enjoy sangat dengan short vacation. Dari awal cuti dok pujuk ayah nak pergi cameron. Akhirnya, di penghujung cuti dapat jugak pergi..Alhamdulillah!


Temporary View for Blog

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Setelah hampir dua bulan tak usik blog haritu, tak perasan blog jadi ntah apa-apa. Hampir dua bulan tak update blog tu dok view blog kat hp je. Jadi tak perasan la sebenarnya view blog dah jadi ntah apa-apa bila tengok by laptop. Hmm..

Ayie malas nak godek blog lagi, plus masih busy lagi sementara tunggu cuti raya cina ni, ayie pakai je la template yang sedia ada ni dulu..Pink pun pink la. Dah ini je yang menarik di mata ayie. Hilang tema purple..purple ada, tapi blank sangat pulak.. Hentam je la. Nak pakai yang lama dulu rasa macam ada tukar-tukar something. Takpe lah, pakai je la ni dulu..

New story will be update shortly =)

Wednesday, January 11, 2017

Temuduga Part 5

بسم الله الرحمن الرحيم



Salam, hye!

Berapa lama tak update blog daa... Banyak benda nak story kat sini. Tapi condition laptop ntah apa-apa jadi malas. Dok guna laptop ayah jaa.. hmm Kita bukak cerita tahun 2017 ni dengan cerita temuduga. Kira ni temuduga pertama la untuk tahun 2017 ni. Semoga ada lebih banyak lagi temuduga dan ayie dapat kerja stabil, amiin..

Temuduga pada Isnin lepas (9/10/2017). Jawatan kerani MIS. Ada kena mengena dengan kos masa belajar dulu. Minor sistem. Ayie ada belajar subjek ni masa semester 5. Gigih jugak study sikit-sikit, bukak nota-nota lama. Petang esok nya pergi la interview.

Mula dia bagi borang mintak isi. Ayie pun gigih la isi. Selang 2-3 minit dia datang bagi kertas warna kuning. Tudiaaaaa satu set soalan kena jawab. First time ni interview kerja swasta kena jawab soalan bagai. Ayie notice, sejak dari 2015 sampai la sekarang pelbagai jenis interview ayie attend macam-macam benda baru ayie belajar. Just enjoy the experience. Selak punya selak kertas soalan..hmm senang je sebenarnya ni. Tapi tu la, benda belajar da tinggal lama..dah tu pulak tak amalkan pun apa yang di belajar jadi rasa susah nak jawab, haha


Soalan semua berkisar tentang network, computer. Bahagian last ada soalan tentang syarikat. Lepas tu ada la buat simple essay. Dia suggest buat about myself. Ayie pun malas fikir panjang buat je la essay about myself. Ohhyaa..mula nak jawab tu fikir jugak, nak jawab in English ke BM.. Soalan nya dwibahasa. Fikir punya fikir jawab in English la. Bukan sebab nak bajet handal ke apa, cuma nak asah skill jawab soalan dalam English je.. Lama dah tinggal..rasa rindu zaman belajar..

Settle jawab ayie pun ikot la akak staff ni untuk semi intervew. Sebelum masuk untuk interview dengan HR, akak ni explain dulu skop kerja dan sebahagian tentang syarikat. Akak tu explain bab solat.. Solat boleh, tapi waktu rehat je la. Selain waktu rehat, tak boleh curi-curi keluar solat kejap. Kira kalau kerja shift petang dalam pukul 2-10 malam, kemungkinan besar Maghrib kira burn la.. Dalam erti kata lain, balik kang qada' la solat yang tertinggal tu.. Ayie pun macam...krik krik jap fikir.

Kedua, akak tu cakap baju kena pakai tangan pendek..tak boleh pakai hand socks or inner. Tudung tuck-in..ayie pun krik krik lagi fikir. Last ayie cakap..takpe lah akak, saya mintak maaf..saya tolak interview jawatan ni ye.. Akak tu pun mintak maaf jugak sebab da susah kan ayie attend interview ni. Ayie cakap takpe akak, ni pengalaman baru untuk saya. Saya enjoy dapat peluang jawab soalan tadi. So ia berakhir dengan kedamaian je. Ayie pun berlapang dada je tolak untuk sesi interview seterusnya..its oke.

Bukan lah ayie nak tunjuk alim ke bagai. Tapi bagi ayie solat dengan aurat tu benda wajib. Bukan boleh kompromi, tak boleh sambil lewa. Selagi mana mampu jaga, kita cuba jaga. Pernah dengar tak ayat ni: orang solat/tutup aurat tak semestinya baik, tapi orang yang baik mesti solat/tutup aurat. In sha Allah, ayie percaya rezeki ada di mana-mana. Ayie cuba jaga mana patut, in sha Allah Allah akan bagi rezeki lain untuk ayie. Doakan urusan ayie dipermudahkan ye..Juga untuk awak-awak semua, semoga dipermudahkan urusan dunia & akhirat..