بسم الله الرحمن الرحيم
Salam, hye!
Sebenarnya kan, sejak dok rumah ni ayie raaajin try2 resepi especially resepi kek & kuih. Tp masalahnya tak jadi, hahah T__T Sebab tu tak update kat blog, hahah Tapi2, ayie tak putus asa. Ayie tetap jugak try buat. Kek tu jadi macam mana ntah. Boleh je makan. Tapi rasa melekat2. Kenapa ye? Kek coklat boleh tahan lagi, try buat kek pandan fail! Ohya, semua kek yang ayie cuba buat semua ayie kukus. Sebab nye oven dok atas almari, tak rajin nak turunkan dia, heheh
Oke2, berbalik pada resepi donut gebu ayie dah dua kali buat. Memang gebu + lembut. Haritu buat donut bergula. Kali buat bercoklat pulak. Ala2 donashi Big Apple giteww..heheh Resepi ni viral kat group masakan kt FB sebelum ni. So ayie pun try la buat jugak mengikut citarasa rasa sendiri, hihi
Bahan - bahan:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air (ayie guna air suam)
1 sudu besar mauripan
2 sudu besar gula
Cara - cara:
1. Campurkan gula dan mauripan ke dalam air. Ayie guna air suam yang tak terlalu panas dan tak terlalu sejuk. Biar sehingga berbuih.
2. Gaulkan tepung dan marjerin.
3. Masukkan air bancuhan mauripan dan gula.
4. Uli2 sehingga tak melekat di tangan.
5. Perap lebih kurang 1 jam.
6. Kemudian, boleh la di bentukkan. Ohya, sebelum tu tumbuk2 sikit buang angin
7. Goreng! =)
Untuk coklat atas donut tu, ayie guna cara double boiler.
2 sudu besar milo
2 sudu besar air masak
Serbuk koko (ayie suka pahit2 sikit)
Sedikit minyak
Ni ayie main tibai je, agak2 jadi ayie on je. Ada ikut cara sorang kakak blogger ni tapi ingat2 lupa. So macam ni pun oke je..hihi Kat rumah ada lebih coklat rice ayie taburlah atas donut tu..
Maka siaplah donut gebu ayie. Ada ala2 donashi Big Apple tak? hehe Hidanglah dengan secawan teh O panas. Nyum2! =P