Thursday, October 9, 2014

Resepi Puding Karamel Tanpa Telur

بسم الله الرحمن الرحيم

Sebelum ni ayie cerita je kan ayie buat Puding Karamel Tanpa Telur. Tapi tak share pun resepi kan. Apa la ayie ni..hehe Harini ayie share resepi ni ye. AMARAN awal, ayie main campak je ye, hehe Simple je nak buat..In Sha Allah, malas2 pun mesti boleh jugak buat.

Bahan-bahan:
Agar-agar
Air
Tepung Kastard
Susu cair
Susu pekat manis
Tepung jagung (ayie tak letak sebab takde kat rumah)
Esen vanilla (ayie tak letak sebab takde kat rumah)

Bahan-bahan untuk 'kuah':
Gula
Air

Cara-caranya: 
1) Masak agar-agar. Ayie letak air lebih sebab nak puding tu 'gedik-gedik'..hehe
2) Bila agar-agar da masak, masukkan susu cair
3) Lepas tu bancuh tepung kastard dalam 3 sudu besar. Masukkan dalam adunan agar-agar tadi. Ohya, api jangan kuat sangat tau
4) Lepas tu boleh la masukkan susu pekat manis ikut tekak masing2, nak manis atau tak. Ayie tak buat manis pun sebab nanti kuah die pun manis lagi
5) Da siap, boleh la bubuh dalam bekas untuk di sejukkan

Untk buat 'kuah':
1) Masak gula dalam 2-3 sudu besar. Api perlahan ye.
2) Agak2 gula tu da nampak keperangan masukkan air perlahan2.
3) Lepas tu boleh la di siram atas puding yang da disejukkan tadi.


Tarra! Ni la hasilnya. Gedik2 tau. Masukkan dalam peti ais makan sejuk2, nyum2..Sedap je lalu kat tekak,hehe Hope paham la ye dengan resepi ni. Selamat mencuba! =)

3 comments:

  1. Huhu..tak suka maniss..tapi nak telan sesudu bolehlah. Hehehe

    Btw thanks share..boleh hidang utk tetamu nanti.

    ReplyDelete
  2. yang simple tu la yang sedap kannn..

    ReplyDelete