Friday, July 5, 2019

Appointment dengan Pakar ENT

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam, hye!

Lamaaa ayie da tinggal blog. Hmm Korang sihat ke? Ayie saja update sini senang untuk rujukan ayie sendiri di masa akan datang. Plus, boleh share pengalaman dengan readers semua. 

Kalau korang pernah baca sebelum-sebelum ni ayie memang pernah ada sejarah dengan ENT ni. Tapi da lama discharge since 2016 lagi. Tapi awal tahun lepas entah kenapa hidung ayie sakit lagi. Sakit yang kadang tak boleh di bawa bincang. Jadi bermula la semula appointment by appointment dengan ENT.  

Bermula April 2018 sehingga Mac 2019 appointment jarak-jarak. Ada sebulan sekali, ada 3 bulan sekali sehingga lah Mac lepas bermula sedikit kekalutan & kekusutan.

28 Mac 2019
Macam biasa, seawal 7:20 pagi ayie da terpacak di hospital bahagian ENT. Memang selalu datang awal sebab nk kejar masuk office sebelum pukul 10 (office ayie buka lewat ye, 9:30 ke atas baru buka). Pagi tu Doktor Amin handle kes ayie. Ohyaa.. setiap appointment jumpa doktor yang berbeza. 

Doktor nampak ada sedikit kelainan di bahagian dalam hidung ayie (by scope through a camera). Too much crust. Nampak seperti ada sedikit bengkak, yang mungkin jugak ketumbuhan. Doktor khuatir sekiranya itu adalah permulaan kanser. Allahuu.. kita yang dengar macam tu rasa da kelam hidup ke depan. Rasa macam sakit biasa tapi entah macam mana ke arah tu jadi nya. 

Doktor suggest di berikan sekali lagi antibiotic. Lagi 3 minggu datang jumpa. Kalau tiada perubahan kita buat biopsy. Biopsy tu adalah pengambilan sedikit daging hidung, hidup-hidup. Allahu.. dengar pun da ketar lutut.  

Ohya, doktor juga suggest untuk beli botol cucian hidung. Sebab kata doktor, syringe yang di bekal kan mungkin kurang sesuai untuk tembak crust tu keluar. Dalam hidung ayie ada seperti kerak di dinding hidung yang susah untuk di keluarkan. Kalau pakai botol tu mungkin lebih berkesan. Haritu jugak ayie pergi farmasi cari botol tu. Nanti ayie cerita pasal botol ni, in sha Allah..

11 April 2019
Selepas 3 minggu, datang la semula ayie ke hospital. Kali ni Doktor Sugu yang handle. Setelah di scope di lihat melalui camera, juga dari pandangan Doktor Amin.. no choice, kena juga buat biopsy. Sakit dia tu.. Allahu... Sakit. Tapi Alhamdulillah masih mampu tahan. Ada juga di spray ubat macam tu tapi bukan lah di kira sebagai bius. Doktor ambil sample hidung kiri. 1-2 kali cubitan menggunakan gunting panjang. Satu lubang hidung masuk dua benda, camera & gunting. Can u imagine how? Hohoho

Ohya, biopsy ada jugak side effect tapi tak serius. Contoh macam jangkitan kuman. Yela, umpama lengan kita kena kutil ambil isi then dia terdedah kan. Macam tu la jugak biopsy tu. Sebelum buat biopsy kena sign surat tau.  

Settle biopsy kena rest-rest kejap sebab takut kalau bleeding. Alhamdulillah takda apa yang serius kesan dari biopsy tu. Cuma berdebar tunggu result lagi 3 minggu.

8 Mei 2019
Harini hari ketiga umat Islam berpuasa di bulan Ramadhan. Result biopsy haritu kata doktor kurang berkesan. Maksudnya, isi yang diambil tu tak dapat di uji dengan baik. Tapi so far, result negatif. Alhamdulillah ya Allah..  Ohya, kali ni Doktor Lim yang handle.

Tapi sebab doktor belum berpuas hati maka kena lagi biopsy di sebelah kanan pula. Allahu.. Kali ni kita da bersedia mental dan fizikal sebab da tau rasa tu macam mana. Alhamdulillah settle dengan baik, tiada side effect yang serius. Cuma bleeding sikit tapi tak serius.

Harini jugak ambil sample darah. 
 
Dan, pakar minta buat CT Scan. Allahu.... dok terbayang macam mana la rupa nya tu ye.. >_<
Pasrah..

10 Mei 2019
Seawal 8:20 pagi dapat panggilan dari hospital. Hati berdebar tu macam nak tercabut jantung. Dalam kepala otak da pikir result aku mesti tak bagus sebab tu hospital kol awal. Tapi jangkaan meleset. Doktor Lim kol untuk persetujuan buat CT Scan selasa depan. Ayie terus setuju. Alhamdulillah di permudahkan segera dapat tarikh CT Scan sebab biasa nya kata Doktor Lim take time jugak nak dapat, mungkin 3 bulan ke atas. 

Ayie awal-awal da cakap dengan Doktor Lim, doktor buat la apa yang terbaik dengan segera. Sebab kalau betul ada apa-apa yang serius dapat detect awal. Saya sanggup je dengan ujian-ujian walaupun tau sakit setiap ujian tu.       

Sample darah yang ambil rabu lepas cun. Maksudnya buah pinggang semua oke. Sebab nak buat CT Scan ni kena make sure badan semua oke.  Ayie di kehendaki sign borang persetujuan. Ayie juga di bekalkan ubat alergik (mungkin) sebab kata doktor ayie ada resdung. Jadi perlu ambil ubat ni, kalau tak nati akan bagi kesan bila buat CT Scan. 

Ayie juga perlu berpuasa. Walaupun bulan Ramadhan tapi puasa ayie da terbatal pun sebab kena ambil ubat terakhir 7:30 pagi. Malam sebelum tu ambil ubat 9:30 malam. Hati dah redha & pasrah. Ohya, ayie CT Scan kepala saja bukan seluruh badan.

14 Mei 2019
Tiba lah hari yang mendebarkan. Di jabatan radiologi. Nama ayie di panggil untuk di masuk kan jarum di pelipat lengan. Sakit dia Allahu... tak boleh bincang. Rasa macam cucuk ni lagi sakit dari buat biopsy. Sakit gila ! Di sebabkan ayie cuma scan kepala jadi tak perlu tukar baju. Cuma tanggalkan pin tudung saja. Nak scan tak boleh ada sebarang benda-benda besi ke apa. Spek rambut tak boleh, baju dalam, tali pinggang ect. Sebab tu kalau scan full body kena tukar pakai baju hospital sediakan. Plus, scan full body kena minum air kontras tau. 

Ayie tak tau la apa rasa air tu sebab ayie tak kena minum. Tapi ada pesakit-pesakit lain cakap rasa payau rasa nak muntah pun ada, hahah Tak silap ayie 3 cawan diaorang kena minum. 

Sampai la giliran ayie masuk dalam bilik scan tu. Perasaan hanya Allah yang tau. Ayie cuma pikir, aku nak sembuh bebas dari sebarang penyakit. Then, baring la atas katil tu. Kecik je, muat satu badan ayie je. Bermula la proses scan. Tak bole bergerak kalau tak nanti result tak cantik. Badan kita diikat dengan tali pinggang. Lengan yang dicucuk tadi akan di salurkan air contras. Tujuan air ni nak bagi result scan tu nampak lebih clear. 

Disebabkan ayie cuma scan kepala hingga leher saja jadi proses tu sekejap je. Lebih kurang 10 minit settle. Alhamdulillah tiada side effect serius kesan dari scan dan air kontras. Cuma sakit suntik tu memang tak boleh bawak bincang. Settle cabut jarum nurse pesan minum air masak banyak-banyak nanti air kontras tu keluar melalui air kencing. Jadi settle la untuk haritu. Takda apa yang serius cuma rasa lemah sikit + mengantuk mungkin sebab gabra sangat, mungkin sebab lapar pun ye sebab kena berpuasa kan sebelum CT Scan tu.

29 Mei 2019
Kita masih berpuasa harini di bulan Ramadhan. Alhamdulillah result CT Scan haritu negatif. Terima kasih ya Allah.. Result biopsy juga negatif. Cuma hasil dari scope melalui camera doktor belum berpuas hati. Jadinya harini 4 kali ayie kena buat biopsy. Allahu.. 4 kali cubitan ambil isi hidung oiii >_<    Sakit ! Tapi da bersedia. Plus kena ambil darah lagi. Banyak sebab nak hantar uji banyak tempat. Biopsy pun sama, ambil 4 kali sebab nak hantar uji di jabatan yang berbeza. 

Redha da masa ni..

19 Jun 2019.
Harini dah Syawal ke 15 tak silap ayie. Hasil biopsy dan ujian darah semua negatif. Alhamdulillah 'ala kulli hal. Terima kasih ya Allah... Syukur Alhamdulillah. Doktor Lim puas hati, pakar juga puas hati hasil dari scope kali ni. Tiada lagi crust di dinding, ada tapi tak seteruk sebelum ni. Kedudukan hidung jugak nice kata doktor. Alhamdulillah.. ^_^    

Cuma result darah ada satu tu ada sikit infection. Tapi tak teruk, tak perlu apa-apa rawatan. Mungkin infection tu kesan buat biopsy tempoh hari.

Ayie masih belum discharge dari ENT. Lagi 3 bulan jumpa semula untuk lihat macam mana hidung ayie. Doktor pesan lagi 3 bulan kita jumpa tapi kalau awak sakit cepat-cepat kol ENT untuk appointment. 

Terima kasih Allah, terima kasih keluarga, terima kasih warga kerja ENT Hospital Taiping. Serivces semua oke dan bagus. 

Doakan kesihatan ayie ya. Lagi 3 bulan jumpa doktor semula. Tawakal..

     

No comments:

Post a Comment