بسم الله الرحمن الرحيم
Salam, hye!
Ayie sebenarnya nak share lama da buat popcorn ni. Tapi banyak kali buat tak berapa jadi..=(
Selalu hangit.. Setelah beberapa kali percubaan, google mana yang patut, tambah baik cara & resepi akhirnyaaaa Alhamdulillah..menjadi jugak popcorn ayie walaupun tak la sehebat kedai punya. Berani da la nak bagi orang luar rasa sikit-sikit..huhu
2-3 bulan lepas ayie da cuba buat. Bukan la tak boleh makan langsung. Cuma 'jalan' nak buat tu tak tau cara macam mana yang betul. Cara sekarang ni pun entah betul ke tidak tapi yang pasti tak la hangit-hangit macam sebelum ni.
Kisahnya, beli 3 pek popcorn untuk buat makan raya la konon nya. Tapi tak menjadi. Baru terusik setengah pek je. Lepas tu semalam rasa tergerak nak cuba buat popcorn elok-elok. Ayie ni jenis tak putus asa belajar kalau bab makanan. Mesti nak belajar buat sampai pandai. Kalau bab menjahit awal-awal kena marah da surrender, hahah Teringin nak bawak popcorn pergi sekolah bagi anak-anak kelas ayie makan rasa sorang sikit. Bawak pagi tadi habis sebalang, Alhamdulillah.. Jadi harini kita buat popcorn dua balang nak bawak pergi sekolah. Ramai-ramai boleh rasa sorang sikit, hihi Ayie nak share resepi tak berapa pandai, harap faham la ye..
Bahan:
1) Bertih jagung (ayie beli di aeon dalam RM4 lebih)
2) Buttercup
Bahan karamel:
1) Gula perang
2) Gula putih (yang biasa kita guna buat air tu)
3) Buttercup
4) Pewarna (optional)
Cara buat popcorn:
1) Basuh bertih jagung dalam separuh peket
2) Panaskan buttercup dalam 2 sudu besar
3) Masukkan bertih jagung sikit-sikit. Ayie pakai periuk kecil. Jadi ayie buat sikit-sikit. Agak-agak dia leh kembang dengan elok oke la tu
4) Kacau-kacau rata dengan butter tu. Kacau la dalam 2-3 minit macam tu
5) Lepas tu tutup periuk rapat. Goncang-goncang periuk sekejap. Ni ilmu baru ayie dapat dari google. Tujuan nya mungkin tak nak bagi cepat hangus. Agak ayie je laa
6) Dalam 2-3 minit macam tu akan dengar la 'pop pop pop' dari dalam periuk. Tanda popcorn sedang meletupkan diri, haha
7) Agak-agak dah tak dengar bunyi pop pop tu goncang sekali lagi. Lepas tu tutup api. Settle kan bertih jangung yang belum settle lagi tu. Ketepikan
*guna api slow je, takut hangus
Cara buat karamel:
1) Dalam kuali lain, tanpa minyak apa-apa tau, masukkan dalam 2 sudu gula perang. Ni pun ilmu baru. Pakai gula perang. Rasa lagi sedap dan kurang manis
2) Lepastu, masukkan 1 sudu gula biasa tu. Agak-agak je. Most nya ayie agak-agak je.
3) Dah cair gula, masukkan butter dalam 2 sudu. Gaul sebati
4) Kalau rasa nak kuning elok sikit letak la pewarna kuning sikit. Or nak warna lain pun boleh. Ayie ada jugak buat warna merah & hijau
5) Tutup api. Gaul rata popcorn dengan karamel tu. Tunggu sejuk sikit, then boleh la ngapp krup krap krup krap, hahah
Apa yang ayie notice dari kegagalan lepas, salah satu faktor nya kuali or periuk yang di guna. Mungkin agak nipis sebab tu cepat hangus. In sha Allah ayie akan cuba improve bagi terbaik lagi. Mana tau boleh buat business "Ayie's Popcorn", hahah Berangan takpe, tak guna duit pun. hihi Selamat mencuba! =)
cm best je buuaaatttt :D
ReplyDeletecuba la syira =)
Delete